DIVEEN® - ABIVAHEND NAISTELE PINGUTUSTÜÜPI URIINIPIDAMATUSE VÄLTIMISEKS

Mis on uriinipidamatus?

Miljonite maailma naiste elu häirib stressinkontinents ehk pingutustüüpi uriinipidamatus. Näiteks ainuüksi Prantsusmaal puudutab see rohkem kui 3 miljonit naist, USA-s hinnatakse nende naiste arvu ligikaudu 20 miljonile. See puudutab igas vanuses naisi: nii noori, keskealisi kui vanemaid.*

Uriinipidamatusel võib olla mitmeid eri põhjuseid ja see võib olla erineva raskusastmega. Peamiselt esineb kolme tüüpi uriinipidamatust, mille üheks levinumaks variandiks on pingutustüüpi uriinipidamatus.

*Need andmed on hinnangulised.

Pingutustüüpi uriinipidamatust iseloomustab tahtele allumatu uriini lekkimine ilma urineerimisvajaduseta. See tekib eeskätt füüsilise pingutuse korral: näiteks köhimisel, naermisel, aevastamisel või füüsilise tegevuse ajal, kui kõhusisene rõhk järsult tõuseb ning avaldab survet põiele.

Peamised põhjused:

  1. Korduvad rasedused.
  2. Rasked sünnitused ja suure sünnikaaluga laps (sünnikaaluga üle 4 kg)
  3. Kitsas vaagen

Teine uriinipidamatuse tüüp on põie hüperaktiivsusest tingitud uriinipidamatus, mida tuntakse ka tung- ehk pakitsusinkontinentsina. Sel puhul esineb tahtmatu uriinieritus, millele eelneb ootamatu ja edasilükkamatu vajadus urineerida ja seda ei ole võimalik ära hoida.

Peamised põhjused:

  • Neuroloogilised haigused nagu Parkinsoni tõbi, kuseteede infektsioonid või põiehaigused (põiekivid ja polüübid).

Segatüüpi uriinipidamatuse korral esinevad mõlema eelnevalt kirjeldatud uriinipidamatustüübi sümptomid. Enamuse ajast domineerib patsiendil üks kahest uriinipidamatuse tüübist.

Peamised põhjused:

  • vananemine,
  • menopaus,
  • rasvumine,
  • krooniline kõhukinnisus,
  • intensiivne füüsiline aktiivsus.

Kuidas tulla toime pingutustüüpi uriinipidamatusega?

Naistele, kes kannatavad pingutustüüpi uriinipidamatuse käes, pakutakse kaasajal peamiselt selliseid hästi tuntud lahendusi nagu vaagnapõhja lihaste treening ja kui see ei aita, siis spetsiaalne operatsioon. Alternatiiviks neile kahele on seni olnud vaid uriinipidamatuse sidemed või mähkmed, mis aga ei lahenda probleemi. Hoolimata meditsiini arengust pingutustüüpi inkontinentsi valdkonnas on see ikka veel tabuteema ning vaid üks inimene kaheteistkümnest, kellel see probleem esineb, otsib abi(1).

Olemasolevad lahendused pingutustüüpi uriinipidamatuse puhul

Vaagnapõhja lihaste treening

Vaagnapõhja lihaste treeningut kas iseseisvalt või seotult biotagasiside või elektrilise stimulatsiooniga viib läbi füsioterapeut või ämmaemand.

See meetod on näidustatud esmavaliku ravina pingutustüüpi uriinipidamatuse käes kannatavatele naistele enne seda, kui kõne alla tuleb kirurgiline sekkumine. Vaagnapõhja lihaste treening on tõhus ning lahendab mõnikord, kui lekked ei ole suured, täielikult patsiendi probleemi, kuid sageli pole see ainsa abinõuna piisav sportivate naiste või intensiivse füüsilise koormuse korral (2).

Uriinipidamatuse sidemed ja muud kaitsevahendid

Uriinipidamatuse sidemeid ja muid kaitsevahendeid on erineva suuruse ja anatoomilise kujuga nt imavad püksmähkmed ja ühekordsed vedelikukindlad madratsikaitsed(2).

Operatiivne sekkumine

Operatsiooniks võib ettepaneku teha uroloog ja/või günekoloog. Seda võidakse soovitada sel juhul, kui sümptomid pole vähenenud pärast korrektselt läbi viidud 10...20-seansilist vaagnapõhja lihaste taastumiskuuri. Sõltuvalt põhjusest ja patsiendist kasutatakse erinevaid operatsioonimeetodeid, millest kõige tuntum on nn linguoperatsioon.

Nüüd on abivahendite hulka lisandunud Diveen®

Diveen®, on uuenduslik mittekirurgiline abivahend, tugitampoon, mida on sama lihtne paigaldada kui tavalist tampooni. See abivahend vähendab uriinilekke sagedust keskmiselt 69%(3).


Allikad:

1. National Association for continence.org-nafc

2. Rapport sur le thème de l'incontinence urinaire - Pr. F. Haab 2007

3. Cornu J.N et al. 75NC007 device for noninvasive stress urinary incontinence management in women: a randomized contol trial. International UrogynecologyJournal 2012.

Seotud dokumendid

Description Document Link
Uriinipidamatuse viis võtmetegurit ENG
pdf (552.5 KB)